De overheid en het bedrijfsleven investeren honderden miljoenen euro’s in het techniekonderwijs. Een nieuw ‘techniekpact’ moet een einde maken aan het te kort aan technici.
Ondanks de economische crisis is er een groot tekort een technici in Europa. Minister Henk Kamp hoopt meer jongeren het techniekonderwijs in te trekken.
‘De komende jaren gaan er ongeveer 70 duizend technici met pensioen, en daar komen onvoldoende nieuwe technici voor in de plaats. Wat wij nu moeten doen is zorgen dat meer jongeren kiezen voor techniekvakken, dat ze vervolgens goed in de techniek worden opgeleid, en dat ze daarna ook in de techniek gaan werken en blijven werken’, aldus Kamp.
En het techniekpact moet daar voor gaan zorgen. De belangrijkste afspraken tussen overheid en bedrijfsleven zijn:
- Wetenschap en technologie wordt vanaf 2020 een verplicht vak op alle basisscholen.
- Kabinet, werkgevers en regionale overheden stoppen in totaal 300 miljoen euro in een investeringsfonds voor techniekonderwijs.
- Het kabinet investeert 600 miljoen euro in bij- en omscholing van mensen met interesse in techniek.
- Bedrijven gaan voor iedere student met een technische opleiding in het mbo een stage - of leerwerkplaats aanbieden.
Door deze maatregelen hoopt Kamp vanaf 2020 30.000 extra technici per jaar op de arbeidsmarkt te hebben.
Hoogleraar arbeidsmarkt Ton Wilthagen van de Universiteit van Tilburg hoopt dat het plan uiteindelijk meer technici op de markt zal brengen. ‘Kinderen zijn geïnteresseerd in techniek en dingen maken, dus je moet vooral zorgen dat je die belangstelling vasthoudt en dat je die helpt omzetten in een studiekeuze…Door stimuleren kun je wat effect bereiken.’
Maar, Wilthagen vindt de doelstelling om in 2020 30 duizend extra technici op de markt te brengen, een pittige doelstelling. ‘We moeten van redelijk ver komen…Als je in ieder geval de helft van de doelstelling zou binnenhalen, dan zou je al een flinke stap maken’ aldus Ton Wilthagen.
Bron: RTL Z