Zoek vacatures


CV Database

Meld je aan of log in en plaats je CV in onze Database.
Zo kunnen werkgevers in de beveiliging je benaderen.

Nieuwe techniek zorgt voor transparante flexibele schermen

Het Amerikaanse bedrijf 3M heeft een techniek ontwikkeld waarmee het aanraakgevoelige deel van touchscreens veel dunner en flexibeler kan worden gemaakt.

 

Reguliere touchscreens gebruiken een aanraakgevoelige laag in de vorm van een dunne glasplaat waar een raster van erg dunne geleidende draden doorheen loopt.

Voor de technologie van 3M worden geleidende zilveren nanodraden gebruikt. Die nanodraden kunnen in een plastic film worden verspreid om zo een aanraakgevoelige laag te vormen, meldt Technology Review

Nanodraden
De draden zijn met enkele manometers dikte amper zichtbaar met het blote oog. Toch hebben de wetenschappers die de techniek ontwikkelden de draden niet in een raster, maar in willekeurige patronen gerangschikt. Dit zou de leesbaarheid van het scherm eronder ten goede komen.

In tegenstelling tot de vaak breekbare aanraakgevoelige lagen die nu in touchscreens worden gebruikt, kan de techniek van 3M honderdduizend keer worden opgerold zonder te breken.

Dunner
Dat maakt de techniek erg geschikt voor flexibele touchscreens. Bovendien zouden de schermen beter geleiden dan traditionele modellen, waardoor dunnere en grotere touchscreens mogelijk worden.

De techniek maakt touchscreens ook lichter en goedkoper, omdat er geen glas maar het goedkope plastic PET wordt gebruikt. 3M zou de schermen al ontwikkelen voor enkele bedrijven maar heeft niet genoemd wie zijn klanten zijn.

 

Bron: NU.nl/Floris Poort