Zoek vacatures


CV Database

Meld je aan of log in en plaats je CV in onze Database.
Zo kunnen werkgevers in de beveiliging je benaderen.

Werkgevers noemen metaalstakingen zot

De estafettestakingen in de metaalsector zijn 'van de zotte'. Met de acties voor meer loon helpen de bonden werkgelegenheid om zeep. Dat zegt een woordvoerder van de Federatie Werkorganisaties Techniek (FWT), waar alle metaalwerkgeversorganisaties bij zijn aangesloten.

"Een groot deel van de bedrijven heeft het water tot aan de lippen staan", verklaart de zegsman. "En ook de vooruitzichten zijn niet rooskleurig." De federatie, die voor de sector metaal en techniek de cao-onderhandelingen voert, snapt dat werknemers in deze tijden koopkracht belangrijk vinden. "Maar continuïteit van de bedrijven is nog belangrijker."

Volgens de bonden is er binnen het 'grootmetaal', zoals de auto- en scheepvaartindustrie, voldoende groei om ruimte te bieden voor koopkrachtbehoud. Ook bij bedrijven in het 'kleinmetaal', zoals schadeherstellers en installateurs, wordt nog steeds naar mensen gezocht en moet dus geïnvesteerd worden, menen de bonden. De FWT erkent dat er bedrijven zijn waar het goed gaat door de export. "Maar bij de meeste bedrijven neemt de werkgelegenheid al het hele jaar hard af. En wij zien geen tekenen van opleving."

Vier metaalvakbonden begonnen vrijdag in Rotterdam en Eindhoven met een estafettestaking. Die wordt maandag en volgende week vrijdag voortgezet in andere regio's. Volgens de woordvoerder van de werkgevers zijn de bonden vooral uit op profilering. "Dat snap ik best, maar het is in deze tijden wel gevaarlijk spel."

De werkgevers zeggen alles in werking te stellen om weer aan tafel te komen met de werknemers. De bonden eisen een loonsverhoging van tweeënhalf procent, terwijl de werkgevers volgens hen een nullijn aanhouden. De werkgevers bieden naar eigen zeggen een structurele loonsverhoging voor volgend jaar, zonder dat de federatie een percentage wil noemen. Voor het nog lopende jaar kan er niks bij, menen de werkgevers

 

Bron: nieuws.nl