Zoek vacatures


Soldaat militaire bouwtechniek (MBO)

Titel: Soldaat militaire bouwtechniek (MBO)
Werkgever: Ministerie van Defensie
Plaats: Heel Nederland
Provincie: Utrecht, Gelderland, Overijssel, Limburg, Flevoland, Groningen, Drenthe, Noord-Holland, Friesland, Noord-Brabant, Zuid-Holland, Zeeland

Reageer op deze vacature


Heb jij ten minste een mbo-2 diploma in een van de richtingen zoals hiernaast omschreven? Solliciteer dan naar een baan bij het meest veelzijdige onderdeel van de Koninklijke Landmacht: de Genie. De Genie is een soort militair bouw- en installatiebedrijf en weg- en waterbouwbedrijf in één. Daarbinnen houdt de Pantsergenie (Militaire Bouwtechniek) zich vooral bezig met het opwerpen en opruimen van hindernissen.

Wat ga je doen?

De Genie wordt wel het bouwbedrijf van de krijgsmacht genoemd. Een geniebataljon heeft meerdere taken. Zo kan het mijnen leggen en ruimen, bruggen, wegen en vliegvelden aanleggen en vernietigen, en schuilplaatsen, uitkijkposten en gevechtsopstellingen bouwen. De Genie richt zich vooral op het vertragen van de oprukkende vijand en het ongedaan maken van het werk van de vijandelijke Genie. Ook heeft de Genie veel kennis in huis over Chemische, Biologische, Radiologische, of Nucleaire (CBRN) wapens. Als Soldaat Militaire Bouwtechniek(Pantsergenie) ben je bezig om in het veld dingen te bouwen voor je eigen eenheden en om dingen te vernietigen van vijandelijke eenheden. Je bouwt bijvoorbeeld bruggen, maar blaast ze ook op. Je legt mijnen en ruimt vijandelijke mijnen op. Verder houd je je bezig met verdedigingswerken, bijvoorbeeld door tankgrachten te graven of door met explosieven gaten te slaan in wegen. Tijdens uitzendingen draag je ook bij aan bouwwerkzaamheden, zoals het opbouwen van een basiskamp en het herstellen van scholen, bruggen, etc. teamwerk is daarbij van levensbelang.

Waar ga je werken?

Afhankelijk van jouw voorkeur en de ruimte binnen de organisatie ga je werken bij een geniebataljon van de Lichte Brigade in Oirschot of de Gemechaniseerde Brigade in Havelte. Je neemt ook deel aan oefeningen. Zoals elke militair moet je er rekening mee houden dat je uitgezonden kunt worden. Na indiensttreding volg je eerst de Algemene Militaire Opleiding van 4 maanden in Assen of Oirschot. Daarna doe je de vakgerichte opleiding bij het Opleidings- en Trainingscentrum Genie in Vught. Je opleiding duurt in totaal ongeveer 10 maanden.

Wie zoeken we?

 • Je hebt minstens een mbo-2 diploma in één van de richtingen zoals hiernaast omschreven.
 • Je mag solliciteren vanaf ten minste 17 jaar en ten hoogste 27 jaar en 11 maanden oud.
 • Je bent bij aanvang van de opleiding 17 jaar.
 • Je lengte is minstens 155 cm.
 • Je mag een bril of lenzen dragen. Toegestane afwijking: -6 en +6.


Tevens dien je onder andere aan onderstaande basiseis te voldoen op het moment dat je solliciteert:

 • Coopertest: 12 minuten hardlopen, minimaal 2600 meter.
 • Til- en draagtest: 25 x 25 m met 20, 30 en 40 kg munitiekisten.
 • Lopen met bepakking: 4 km met 25 en 35 kg binnen 40 minuten.


Meer informatie over de toelatingseisen en de keuring kun je vinden op onze website www.werkenbijdefensie.nl

Wat bieden we?

 • Je salaris is afhankelijk van je rang, leeftijd en ervaring. Meer informatie over de arbeidsvoorwaarden van Defensie vind je hier.
 • Binnen de Landmacht zijn er diverse mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen. Onder bepaalde voorwaarden kun je zelfs studeren op kosten van Defensie.
 • Daarnaast bieden we je iets wat andere werkgevers niet kunnen: unieke werk- en levenservaring en de kans om wereldwijd bij te dragen aan vrede en veiligheid.


Solliciteren?

Voordat je kunt solliciteren moet je een voorlichting hebben gevolgd. Klik op de 'Solliciteer' button en schrijf je direct in voor één van de voorlichtingen. 

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Trefwoorden: Vacature, Fulltime, Heel Nederland, Bouwtechnicus, Bouwkunde, Defensie, Militaire bouw, Technisch soldaat.

Reageer op deze vacature